Verdivurdering?

Ønsker du gratis verdivurdering eller et uforpliktende salgstilbud? Fyll ut skjemaet under og en av våre meglere vil straks kontakte deg.

Ønsker du å slå av en prat med oss?

Finn nærmeste kontor
BOLIGSALG: Hvor mye må du ut med når du skal selge boligen? Prisene kan variere, men dette må du regne med å bruke om du skal finne nye eiere til din bolig.

Selge bolig? Så mye må du regne med at det koster

Planlegger du å legge ut boligen din for salg i løpet av 2020? Her får du oversikt over hva du må regne med i utgifter når du skal finne en ny eier til din bolig.

Har du planer om å selge boligen din, er det lurt å sette seg inn i boligsalgsprosessen. Vi anbefaler at du gjør en grundig vurdering av hvilken megler som er den riktige for deg.

Meglere leverer pakketjenester

Det er vanskelig å fastslå nøyaktig hva det koster å selge en bolig fordi kostnaden avhenger av flere faktorer. En megler vil i de fleste tilfeller ta provisjon av salgsprisen på boligen. Ofte ligger denne provisjonen fra rundt 1,5 prosent og oppover. Størrelsen på provisjonen avhenger ofte av boligens pris; jo høyere verdi på boligen, jo lavere provisjonssats. Mange meglerforetak kan også tilby en fastpris for boligsalg. Denne kan variere fra anslagsvis rundt 35 000 – 100 000 kroner, også dette ut fra boligens verdi.

Når du engasjerer en megler, vil megler sørge for at du får tilgang på de andre tjenestene du trenger i forbindelse med boligsalget, som for eksempel styling og fotografering av boligen. Det betyr at totalsummen for et salg består av ganske mye mer enn meglerens provisjon.

Her er en oversikt over de mest vanlige tjenestene du vil få tilbud om, utover meglerens provisjon:

  • Takstmann: Fra 5 500 kroner, avhenger av boligens størrelse og eventuelle tilbygg.
  • Innhenting av kommunal informasjon: For leiligheter ligger dette på rundt 2 000 kroner i Trondheim, mens det for eneboliger er rundt 4 000 kroner.
  • Tilretteleggingsgebyr: Fra 12 500 kroner, dette varierer fra meglerforetak til meglerforetak. Dette er penger som går til den administrative jobben som ligger rundt et salg.
  • Fotograf: Fotografering av boligen ligger normalt fra 3 000 kroner og oppover, og avhenger blant annet om du skal ha foto på kveldstid og på dagtid. Ønsker man video av boligen sin kommer det som et tillegg.
  • Oppgjørsgebyr: Dette er en sum som går til meglerforetakets oppgjørsavdeling, og den ligger normalt på fra 3 750 - 5 900 kroner.
  • Markedsføringspakker: Hvilke pakker de ulike meglerforetakene tilbyr, varierer veldig. En fullverdig markedsføringspakke kan ligge fra 15 000 kroner og oppover, og inkluderer normalt sett annonse på finn.no, digitale annonsepakker og avisannonsering.
  • Interiørveileder: De aller fleste som skal selge bolig velger å bruke en interiørveileder før fotografering, for å sikre seg at boligen fremstilles så bra som overhodet mulig. Denne tjenesten koster fra 2 000 kroner og oppover.
  • Kostnader til forretningsfører: Har du borettslagsleilighet eller selveierleilighet skal forretningsføreren i borettslaget eller sameiet ha betalt for å hente ut informasjon om boligen. For borettslagsleiligheter i Trondheim er prisen rundt 10 000 kroner, mens det for selveierleiligheter koster rundt 4 000 kroner.
  • Eierskifteforsikring: Det å tegne eierskifteforsikring er valgfritt, men anbefales av alle eiendomsmeglere. Det er en god trygghet å ha om det skulle oppstå uenigheter mellom kjøper og selger. Eierskifteforsikring koster rundt 3-5 promille av salgssummen.


Fagkunnskap i markedet

Å fastsette en totalpris for hva ditt boligsalg vil koste, kan være vanskelig, men man kan regne med å betale mellom 75 000 - 150 000 kroner samlet sett. Om man ønsker å spare penger i en salgsprosess kan man for eksempel velge den billigste markedsføringspakken, eller droppe interiørveiledning. En god markedsføringspakke og interiørveiledning vil likevel få frem det unike med den enkelte bolig, og vil sannsynligvis være langt mere verdt enn eventuelle tusenlapper man sparer ved å ikke benytte seg av dette.

Enkelte velger også å droppe megler, og heller selge bolig selv. Et boligsalg er noe av det viktigste du foretar deg. Derfor bør denne prosessen bli ivaretatt på beste måte, både faglig og juridisk. En megler vil ha mye større forutsetninger for å få en god pris for boligen din blant annet på bakgrunn av sin faglige kompetanse og nettverk. Eiendomsmeglere kjøper og selger boliger hver dag, og har derfor erfaring, markedskompetanse og oversikt over potensielle kjøpere i ditt marked.

Du er når som helst velkommen til å ta kontakt med oss i Heimdal Eiendomsmegling, vi bistår deg gjerne både før, under og etter ditt boligsalg.

Ta kontakt med oss her for en uforpliktende prat om ditt boligsalg.

Publisert 14.01.2020

Tilbake til oversikten

Ønsker du gratis verdivurdering eller et uforpliktende salgstilbud? Fyll ut skjemaet under og en av våre meglere vil straks kontakte deg.