Nøkkelen til et trygt boligbytte
Å bytte bolig kan være både spennende og økonomisk utfordrende. Ofte er mellomfinansiering døråpneren du trenger for å sikre drømmehjemmet – men mange synes det virker skummelt.
Når du kjøper en ny bolig før du får solgt den gamle, trenger du sannsynligvis et ekstra lån. Mellomfinansiering åpner i slike tilfeller døren til muligheter som ellers ville vært utilgjengelige.
Det er samtidig en finansieringsform som har en tendens til å fremkalle økonomiske bekymringer hos dem det gjelder.
– Kunder i en boligbytte-situasjon har nesten alltid bruk for mellomfinansiering, innleder Ketil Mæhre.
Som en erfaren rådgiver i Melhusbanken, vet han godt hva folk er opptatt av når de skal kjøpe og selge bolig.
Melhusbanken og Heimdal Eiendomsmegling er samlokaliserte på Solsiden, der Ketil jobber. Både meglerne og bankens rådgivere opplever at mange syns at tanken på to lån kan virke skremmende.
– De siste fem-ti årene har trenden helt klart vært at man kjøper ny bolig først, for deretter å selge den gamle. Så mellomfinansiering er nok noe man er kjent med. Likevel har det et litt ufortjent dårlig rykte, sier Espen Stothard i Heimdal Eiendomsmegling.
En kortvarig løsning
Mellomfinansiering muliggjør kjøp før salg, så når man har tanker om å kjøpe ny bolig, burde banken være første stopp. Med fersk prisvurdering på sin nåværende bolig, er det lurt å møte en rådgiver som går gjennom mulighetene sammen med deg.
– For oss handler det om å synliggjøre for kunden hvordan situasjonen blir. Med utgangspunkt i salgssummen, ser vi på hva de er i stand til å tåle, forklarer Ketil.
Mellomfinansieringslån er normalt et litt dyrere lån enn et vanlig boliglån; renten er vanligvis én prosent høyere.
– Dette har som regel ingen stor betydning, fordi det er en så kort låneperiode. Som oftest løser det seg i løpet av en måned eller to.
Ketil forklarer at banken ikke bare vurderer kundens nåværende økonomiske situasjon, men også ser på de langsiktige konsekvensene av mellomfinansieringen og boliglånet.
For å sikre at kunden tar informerte beslutninger og føler seg trygg på sin økonomiske situasjon, er det viktig at han og kollegene gjør en grundig jobb med å forklare hvorfor tallene og lånesummene blir som de blir.
– Kundens frykt er ofte at de vil bli sittende med mellomfinansieringen lenger enn planlagt. Som sikkerhet tar vi høyde for at tidsplanen kan sprekke, eller at det blir salg under prisantydning.
– I slike situasjoner er det veldig greit å ha en bank som MelhusBanken, hvor du har én rådgiver gjennom hele prosessen – og som gjerne møter deg fysisk. Når man er stresset er det godt å slippe sentralbord og nye rådgivere hver gang – som helst hjelper deg digitalt eller over telefon, skyter eiendomsmegler June Eriksen Meidell inn.
«Vi merker at mange ønsker å ha dialogen over bordet» Ketil Mæhre, Melhusbanken
Tips for en effektiv boligbytteprosess
June forteller at de i første kundemøte avdekker behovene til kunden. Der finner de ut hvordan kunden ønsker at prosessen skal se ut, og hvordan salgsprosessen skal passe inn i hverdagen deres.
Bekymringer rundt mellomfinansiering er noe meglerne opplever litt mer indirekte enn banken.
– De fleste som har kjøpt seg ny bolig, er ekstremt spente på sitt eget salg. Det kan være tyngende å tenke «hva hvis vi ikke får solgt boligen vår og blir sittende med to boliglån over tid». Vår rolle blir da å være gode rådgivere. Ingenting er bedre for oss enn om kundene viser oss tillit gjennom hele prosessen og senker skuldrene, sier June.
– Hvis de ønsker å kjøpe og deretter legge ut sin nåværende bolig innenfor et visst tidsvindu, legger vi opp strategier og planer for å lykkes, forsikrer de.
– Da må alle forberedelser gjøres i forkant av annonsering. De må få inn boligstylist, takstmann og boligfotograf tidlig, slik at vi kan legge boligen ut for salg så snart de har fått kjøpt noe nytt, forklarer June.
Ketil sier at de anbefaler kundene sine å gjøre akkurat dette.
– Det er smart å starte salgsprosessen tidlig, slik at ting skjer fort den dagen du kjøper.
June anbefaler også ha så lang overtagelse som mulig på det du har kjøpt, hvis du skal selge selv. Tre til seks måneder er helt normalt å be om, forteller hun.
– Vår rolle er lik bankens, med tanke på at vi skal ivareta kunden på best mulig måte. Dette gjør også vi ved å planlegge og rådføre oss med kunde. Kommer de til oss før de har vært hos banken, sier vi alltid at de burde ta kontakt med banken sin for å se på mulighetene, sier Espen.
Trygghet med god veiledning
Ved å ta tidlig kontakt med både bank og megler, planlegge grundig og stole på profesjonell veiledning, kan boligbytteprosessen bli en spennende og vellykket opplevelse uten alt for mye økonomisk stress.
Espen anbefaler folk å puste med magen når mellomfinansiering blir tatt opp. Det er en nødvendighet som kan være vanskelig å komme unna, med mindre du har mulighet til å selge uten å ha sikret deg en ny bolig først.
– De fleste bytter bolig behovsbasert. Stresset vi føler, er ofte basert på veldig kortsiktig økonomi. 30 000 kroner blir kanskje ikke så mye hvis det er summen som kreves for å sikre en bolig du ønsker å bo i over mange, mange år. Da blir det en investering i livskvalitet, avslutter han med et smil.