Skal du selge boligen?

Her er alt du trenger å vite om verdivurdering.

Enten du har en leilighet eller enebolig som skal selges, lønner det seg å ta en verdivurdering for å finne ut hvor mye du kan få for boligen din.

Det er flere gode grunner til å få en verdivurdering av boligen din. En verdivurdering er en verdifastsettelse av boligen, og kan være nyttig dersom du skal selge boligen din nå eller på sikt - eller ønsker en refinansiering av lånet ditt. Det kan også være lurt om du skal være kausjonist for et annet boliglån. Men det er flere ting man bør ha i bakhodet før man kontakter en megler for å finne ut hva boligen er verdt.

Vurdering kan være viktig for salget

De fleste meglerforetakene tilbyr uforpliktende verdivurderinger. Vurderingen tar alt fra en halvtime til en times tid, ut fra hvor mye som er gjort med boligen og hvor mye informasjon du har til megleren. Megleren gjør også en del forarbeid i forkant av møtet. Det er en del faktorer som spiller inn når boligen din blir vurdert. Megleren tar ofte utgangspunkt i beliggenhet og størrelse på boligen, og hvis boligen din for eksempel har fått et ekstra soverom spiller det positivt inn på vurderingen. Verdien som megleren setter blir typisk kvalitetssikret av kolleger, før den blir sendt til kunden. Her er det viktig å skille megleren fra takstmannen, da megleren gjør en prisvurdering og takstmenn gjør en tilstandsvurdering.

Ønsker du verdivurdering? Les mer her!

Dersom du skal kjøpe deg ny bolig krever ofte banken din en verdifastsettelse av din nåværende bolig, for å svare deg på hvor mye lån du kan få. Dersom du trenger en verdivurdering i forbindelse med salg av bolig, er det lurt å opplyse megleren om dette når du avtaler møtet. På denne måten kan du samtidig få et tilbud på salg av din nåværende bolig, noe banken også synes er positivt.

Lurer du på hva et boligsalg koster? Her finner du svaret!

Sammenlign med flere verdivurderinger

Hvis du skal selge boligen og skal ha en megler på besøk, kan det være lurt å forberede noen spørsmål til megleren. Vurderingen kan variere litt fra megler til megler, og det kan være lurt å høre med et par meglere dersom du ønsker mer trygghet rundt vurderingen. Da vil du også ha flere tilbud på salg å sammenligne. Når megleren kommer på besøk er det fint at du har klart hvilke endringer som er gjort i boligen i din botid. Dette kan eksempelvis være nytt bad eller kjøkken. Dersom du har planer om å gjøre endringer før salg, er det fint om du opplyser megleren om dette så han/hun kan planlegge salget med utgangspunkt i dette.

Det kan være greit å vite at når det kommer til salg vil meglerne foreslå ulike prisantydninger. Disse prisantydningene er den antatt smarteste prisen å gå ut i markedet med, men solgt-prisen kan fortsatt bli en annen. Det kan derfor være avvik mellom verdivurderingen og prisantydningen som megleren anbefaler.

Endringer i boligen kan øke prisen

Uansett hvilke utbedringer du har gjort i boligen, så er det viktig at megleren får vite det. Hvis du har kjøpt boligen for noen år siden og har såkalt TG1, så bør du ta med dette til megleren. Det sier noe om standarden på boligen din, og kan være med å øke verdien. Det er veldig fint om du kan dokumentere utbedringer som er gjort så megleren kan presentere dette til interessentene på en ryddig måte. Det er gjerne nye utbedringer som øker prisen, og som også bør utheves i boligannonsen for å trekke potensielle kjøpere.

Vurderer du å få en verdivurdering må du gjerne ta kontakt med oss i Heimdal Eiendomsmegling for en uforpliktende prat.

Andre artikler


Hjem til salgs