2024 blir et kurant boligår

Ekspertene er enige: vi går mer økonomisk forutsigbare tider i møte. Planlegger du å kjøpe eller selge bolig i året som kommer, er det derfor ingenting å vente på.

Petter Bang Møllersen og Thomas Løbakk i Heimdal Eiendomsmegling forteller at de allerede ser at «modusen» til kundene deres er annerledes i inngangen til 2024, enn den var i andre halvdel av 2023.

– Basert på antall henvendelser og salg hittil i januar, ser vi at markedet er positivt!

– Vi opplever også at folk er mindre pessimistiske nå enn de var for ett år siden. Det handler nok om signalene vi har fått fra Norges Bank om at rentene vil ligge mer i ro fremover, sier Kjellaug Krogh, leder for privatmarked i MelhusBanken.

Hun tror noe av denne optimismen også skyldes at folk har klart å justere forbruket sitt og fått tilbake troen på sin egen økonomi.

Det er meglerne helt enige i. Heimdal Eiendomsmegling og MelhusBanken har vært samlokalisert i mange år, samarbeider tett og bistår hverandre der det trengs.

– Vi har stor tro på at 2024 blir et kurant boligår med en sunn prisutvikling, nikker Thomas.

– Nå som rentetoppen i større grad er definert, er folk mer innstilt på å ta avgjørelser – de tør å kjøpe bolig. Nå kan man enklere se for seg hva som skal betales i renter og dermed vite at man klarer å betjene det. Så vet man at kostnadene sannsynligvis blir lavere på sikt også, legger Petter til.


20240110 HEM markedspuls24 02

Ingenting å vente på
De to eiendomsmeglerne er skjønt enige om at hvis du vurderer å bytte bolig i 2024, så er det ingen grunn til å utsette det. Ettersom de fleste bytter til mer kostbare boliger, er det lurest å gjøre det når prisene er lavest.

– Vi tror ikke prisene blir lavere enn de er i dag, så det er bare å sette i gang. Dette er det rimeligste tidspunktet, sier Petter.

– Nyboligprisene reflekterer alltid byggekostnadene, og man kommer ikke unna den prisstigningen selv om andre priser stabiliserer seg fremover, fortsetter Thomas og legger til:

– Vi ser også positivt på prisutviklingen til bruktbolig. Det er ikke noe å vente på hvis du skal bytte bolig, for det er nok å velge i på markedet nå – og det finnes noe i alle prisklasser.

Meglerne har også et smart tips til deg som skal selge din gamle bolig:

20240110 HEM markedspuls24 31

– Boligkjøpere er ikke lenger like interesserte i oppussing som de var for noen år siden. Hvis du som selger starter tidlig, får vi inn takstmann tidsnok til at du rekker å gjøre enkle oppgraderinger før salget. Det kan faktisk utgjøre litt. Takstmannen kan finne små og banale ting som du kan utbedre for en billig penge, og dermed gå fra tilstandsgrad 2 til tilstandsgrad 1 for eksempel, forklarer Thomas.

Snakk med gode økonomiske rådgivere
Selv om argumentene for å selge og kjøpe nå er gode, er det likevel ikke til å komme unna at det kan føles utrygt etter det økonomisk turbulente året vi har lagt bak oss. Da er rådgiverne i banken gode å ha.

Kjellaug og kollega Per Olav Duesten forteller at 2023 var et år preget med usikkerhet som følge av dyrtid, rentehevinger og økte kostnader. En slik situasjon gjør naturlig nok at man blir mer avventende når det gjelder kjøp av bolig også – og den usikkerheten går ikke bort over natta.

Finansrådgiver Per Olav merker at kundene har et mye større behov for rådgivning etter at økonomien ble tøffere.

– Det skal være trygt og godt å snakke med oss, og vi gjør oss alltid så tilgjengelige som mulig for kundene våre, forteller han.

– Det er en stor fordel å ha rådgivere som faktisk har tid til å prate med folk, og her skiller MelhusBanken seg fra større banker. Det er dessuten kortere beslutningsveier hos dem, skyter Thomas inn.

Individuell rådgivning
Når det gjelder boligfinansiering er det en del gjentagende problemstillinger som dukker opp i samtaler med kunder, forteller Per Olav.

– Det er flere som vurderer om de bør selge boligen før de kjøper ny, om de i det hele tatt bør ta opp mer boliglån, om hva mellomfinansiering koster og om de kan håndtere det over tid, sier han og tilføyer:

– Det er vanskelig å svare generelt på disse spørsmålene, fordi vi tar utgangspunkt i hver enkelt kunde og setter oss godt inn i deres økonomiske situasjon.

– Korte svartider er viktig for oss. Derfor er det også viktig for oss å ha kontakt med meglere som gir gode vurderinger på eiendommer og kjenner områdene godt, slik at vi kan ta gode avgjørelser for våre kunder, sier Kjellaug.

Med kompetente meglere og kunnskapsrike rådgivere i banken, ligger alt til rette for å ta gode beslutninger i året som kommer.

Ønsker du økonomisk rådgivning tar MelhusBanken gjerne en prat med deg for å diskutere mulighetene – og skal du selge bolig, står Heimdal Eiendomsmegling klare for å gjennomføre et best mulig salg sammen med deg.

20240110 HEM markedspuls24 42
20240110 HEM markedspuls24 24