Slik blir bolighøsten 2022 i Trøndelag

Boligmarkedet har gjennom hele 2022 hatt en god fart. Vi har tatt en prat med to eksperter, som forteller hva vi kan forvente oss denne høsten.

Denne saken ble først publisert av Adresseavisen Brand Studio

Heimdal Eiendomsmegling har kontorer over hele Trøndelag. Vi møter avdelingslederne Jens Petter Gresseth og Roger Rones på Byåsen, der førstnevnte holder til.

Begge har over 20 års erfaring i bransjen og forteller at boligåret 2022 så langt har skilt seg ut på en måte:

– Vi ser at det tar vesentlig kortere tid å selge bolig i år. I 2022 tok det i snitt kun 22 dager å selge en bolig. I fjor tok det 34 dager, så det er en stor forskjell, sier Gresseth.

Han forteller at det henger sammen med at det har blitt lagt ut færre boliger og det er med andre ord et mindre utvalg for dem som er på boligjakt.

Selge bolig? Trykk her!

– Det er solgt 11 prosent færre boliger i år. Det er likevel kun annonsert fire prosent færre boliger sammenlignet med fjoråret. Noe som kan tyde på at en god del har solgt «off-market», uten at vi kan si det med sikkerhet, forteller Rones, som er avdelingsleder for Heimdal Eiendomsmeglings kontor i Høyskoleparken.

Spår prisstigning

Det har vært færre boliger ute på markedet i Trondheim og Trøndelag, men det ser ut til at det kan komme et lite hopp denne høsten.

– Det er mange ting som tyder på det. Det var vært travelt på boligmarkedet rett før sommeren, med flere boliger som klargjøres for salg. Når den proppen slippes, så kan det føre til at tilbudet blir større.

Både Rones og Gresseth tror ikke at flere boliger på markedet kommer til å være noen hindring for eget boligsalg, og mener man ikke skal bekymre seg for eventuell konkurranse. De tror at høsten vil være et godt tidspunkt for å selge boligen.

– Jeg tror at høsten blir en fortsettelse av det første halvåret. Det vil bli en prisstigning som er lik konsumprisindeksen. Kanskje litt over. Det er vår spådom, sier Rones og Gresseth

Selge bolig? Trykk her!

Selv om prisene går opp, mener meglerne at det er lurt å være realistisk når man skal selge bolig.

– Det er bedre å se på snittet av flere sammenlignbare boliger enn å bare se til det ene godsalget i nabolaget, der naboen fikk langt mer enn prisantydning. Det er fort gjort å se seg litt blind på sin egen bolig, og det er viktig å huske på at hvert eneste salg er forskjellig.

De forteller at tidligere, spesielt før pandemien, var høsten tradisjonelt en populær årstid for boligjegere.

– Vi merker at markedet er mer jevnt gjennom hele året, men høsten er fortsatt en veldig god periode for å selge boligen sin.

De forteller at det er mange grunner til at høsten pleier å være en god årstid for boligmarkedet.

– Både studenter, unge par og etablerte familier er ofte på jakt etter boliger da. Det handler om studier, jobb eller rett og slett at man har brukt ferien sin på å planlegge og tenke på boligsituasjonen sin.

F Oi2 Hv Q Gsx

Meglernes beste tips

Uansett om du skal selge bolig til høsten, senere dette året eller i 2023, så er det én ting som er viktig ifølge Rones og Gresseth.

– Erfaringsmessig er det lurt å være tidlig ute med å starte boligsalgsprosessen. Spesielt med tanke på rentehevingen. Folk flest er klar over at renta kommer til å gå opp, men det er uansett lurt å ha det i bakhodet når du skal selge bolig.

Selv om du har planer å selge senere i år, er det flere gode grunner til å starte prosessen nå.

– August er en fin måned med tanke på å ta fine utebilder. Det er kjekt å ha når man skal selge senere om høsten eller vinteren. Mange ønsker å se eiendommen i sommerlig drakt, sier Gresseth.

– Det er også lurt å få en takstmann på plass tidlig. Da har du muligheten til å utbedre småfeil og få justert rapporten til den dagen du skal selge, legger Rones til.

5 G Ul5fh u N

Skal du kjøpe bolig, så har duoen dette tipset

– Ha finansieringen på plass før du drar på visning. Det er mange som drar på visning, finner drømmeboligen og rekker ikke å legge inn bud på grunn av dette.

– Og vær trofast til den magiske grensa dere har satt dere, og ikke en krone mer.


Ha is i magen

Boligmarkedet i Trøndelag har gått bra gjennom hele 2022, og det ser også ut til å ha god fart til høsten.

Til tross for at det går godt, kan det være lurt å bruke litt tid og puste med magen når man skal selge bolig.

– Som nevnt er det viktig å starte prosessen tidlig. Det første man bør gjøre er å ta kontakt med flere meglere og velge en man stoler og kan gjøre en best mulig jobb for deg og din bolig, sier Rones.

Velger du Heimdal Eiendomsmegling skal du føle deg trygg på at du får en megler som gjør det lille ekstra for at du skal gå et godt salg i møte.

Våre meglere er hyggelige mennesker og ikke minst utrolig dyktige, kompetente og redelige meglere. Vi tilbyr blant annet salgsgaranti, som er en god sikkerhet for deg som skal selge bolig. Det er bare å ta kontakt med oss hvis du skal selge eller er på jakt etter din drømmebolig.

Les mer om salgsgaranti!