Kjøpe eller selge hytte i Trøndelag? Her får du oversikt over markedet!

Hyttefeberen i landet vårt ser ikke ut til å avta med det første. Les om hyttesituasjonen i Trøndelag og få gode tips til kjøp eller salg av fritidseiendom.

Denne saken ble først publisert av Adresseavisen Brand Studio

2022 er så vidt sparket i gang, men på ett område begynner ting å virkelig ta fart. Siden koronapandemien kom til landet har fritidseiendommer stått høyt i kurs hos nordmenn – som i utgangspunktet har vært hyttefrelst i flere tiår. Fritidseiendom-ekspertene i Heimdal Eiendomsmegling forteller at interessen ikke ser ut til å ha dabbet av i Trøndelag heller. Snarere tvert imot. Vi har tatt temperaturen på hyttemarkedet i Trøndelag, og vi jobber oss opp fra sør mot nord.

Selge hytte Kjøpe hytte

Vi starter med Røros!

Kim Roger Laugsand er Heimdal Eiendomsmeglings fritidseiendomsekspert i Bergstaden. Selv om 2022 knapt er i gang, er det allerede god fart.

– Mange tar kontakt og spør om vi har eiendommer som kommer for salg i tiden framover. Det er tydelig at folk har begynt å tenke på vinterferien, påskeferien og også sommerferien allerede, og ønsker å sikre seg en eiendom, sier Laugsand.

Kim Roger Laugsand, avdelingsleder og eiendomsmegler for Heimdal Eiendomsmegling.

Han forteller at markedet har endret seg stort på Røros de siste årene. – Vi ser flere og flere som ønsker seg til dette området. Her får de hytte i et rolig område med fantastisk turterreng både sommer og vinter. Laugsand sier at også en annen trend peker seg ut:

– Vi selger flere hyttetomter nå enn det vi gjorde tidligere. Da har folk muligheten til å bygge sin egen drømmehytte, tilpasset de behov og ønsker hver enkelt har, sier han. For det er ingen tvil om hva folk stort sett ønsker når de skal oppfylle hyttedrømmen i 2022. De vil ha det på sin måte:

– De aller fleste ønsker å ha en fritidsbolig med de samme fasilitetene som hjemme, for eksempel vei helt fram til hytta, og innlagt vann og strøm. Under pandemien ønsker også flere å ha muligheten til å jobbe fra hytta, sier Laugsund

SELGE ELLER KJØPE PÅ RØROS?

Vårt neste område er Orkland, Hitra og Frøya.

Simen Liberg, eiendomsmeglerfullmektig i Heimdal Eiendomsmegling, holder til i Trøndelags største hyttekommune, Orkanger.

– Vi solgte 25 hytter på to måneder med en gang koronaen kom til landet. Alt i porteføljen forsvant, sier Liberg, som forteller at hyttemarkedet i 2022 også har fått en god start.

Simen Liberg, eiendomsmeglerfullmektig i Orkanger for Heimdal Eiendomsmegling.

– De som ser etter hytter i Orkland er som regel mer opptatt av friluftsliv og turglede. Og det finner man absolutt her. Spesielt med de spektakulære områdene rundt Trollheimen, sier Liberg.

I tillegg til Orkanger, har han også hytteparadisene Hitra og Frøya som sitt jobbsted. Han forteller at det er ganske betydelige regionale forskjeller.

– Hitra og Frøya er også et veldig populært hyttemarked spesielt de siste årene, men der er det andre ting folk er på utkikk etter. Sjøutsikt, blant annet, legger han til. Om du er på utkikk etter hytte på fjellet eller ved sjøen, er det i hvert fall én ting som er sikkert; etterspørselen har skutt i været de siste årene.

– Det er mange som ringer inn til oss for å høre om hva som ligger ute, og hvilke hytter som kommer på markedet. Det er tydelig at folk er nysgjerrige, fastslår Liberg.

SELGE ELLER KJØPE I ORKLAND?

Et av Trøndelags mest populære fritidsområder - Oppdal!

Andreas Myran Steen i Heimdal Eiendomsmegling har lang fartstid i området.

– Vi ser at betalingsviljen for de riktige objektene bare blir større og større. Det har vi spesielt merket de siste årene, sier Myran Steen.

Andreas Myran Steen, eiendomsmeglerfullmektig og avdelingsleder i Heimdal Eiendomsmegling.

Den erfarne megleren forteller at hytteoppdragene er noe av det han liker best med jobben.

– Folk drømmer ofte om å kjøpe seg hytter, og det er veldig givende for meg å være med og oppfylle drømmene til folk. Det er en god opplevelse for kundene våre og artig å være en del av, sier Myran Steen. Oppdal er et populært område, og har noe for alle og enhver både på vinteren og sommeren. Myran Steen forteller at området nesten selger seg selv, derfor er detaljene viktig når man legger hyttene ut for salg.

– Presentasjon er utrolig viktig. Jeg vil si det er mer viktig enn når man skal selge en bolig, sier Myran Steen og forklarer:

– Det handler om å oppfylle en drøm, og det handler om å presentere drømmen på den beste måten. Om det så skulle være å beise litt innvendig, male en kjøkkenbenk, få på plass bålpanne eller lignende. Han sier at det ikke trenger å være store kostnader det er snakk om, men at det forsterker inntrykket til folk.

– Vi merker at bildene har mye å si når man skal selge hytter. Selve hytteområdene er viktige, men hvis vi får gode bilder til Finn-annonsen, så ser vi at vi får mange flere interessenter, som igjen øker sjansen for at du får en bedre pris for hytta di, råder Myran Steen.

SELGE ELLER KJØPE PÅ OPPDAL?

Neste stopp er Fosen!

Myran Steen har også ansvaret for dette hyttemarked, som pleier å være ekstremt hett om sommeren.

– Jeg pleier å si at alle drømmer om et lite småbruk på Fosen, sier Myran Steen med et smil. Som fosning er han kanskje litt inhabil, men at han er godt kjent med hyttemarkedet der hersker det ingen tvil om.

– Tradisjonelt er det mye trykk på hyttemarkedet her når det går mot vår og tidlig sommer, når folk tenker at de burde ha et fint sommerparadis. Nå ser vi at folk har fått øynene opp for Fosen i vinterdrakt og det er gøy å se, sier han.

SELGE ELLER KJØPE PÅ FOSEN?

Ikke langt unna finner vi nok et trøndersk hytteparadis - Frosta!

Her har Anders Nygaard fra Heimdal Eiendomsmegling svært god oversikt over hyttemarkedet.

– Jeg forventer at hytteåret 2022 skal bli svært godt, sier Nygaard, som også jobber med hyttemarkedet i Selbu, Tydal og Åsen.

Anders Nygaard, eiendomsmegler i Heimdal Eiendomsmegling

Områdene er svært varierte. Fra fjell til sjø. Men alle områdene har en ting til felles:

– Vi ser at det er litt færre objekter til salgs enn det vanligvis pleier å være, mens etterspørselen er veldig stor. Jeg ser at når jeg legger ut en hytte i Selbu eller Frosta, er det en enorm interesse.

– Hvis du har bestemt deg for å selge hytta, vil jeg anbefale deg om å komme i gang med salgsprosessen så tidlig som mulig. Det lønner seg å få en lokalkjent megler på plass ganske kjapt, slik at vi kan legge en god plan og komme med tips og råd på veien mot hyttesalget. Han poengterer at Heimdal Eiendomsmegling har spesialiserte meglere som kjenner fritidsmarkedet i Trøndelag svært godt.

– I tillegg har vi salgsgaranti, som vil si at du går et trygt hyttesalg i møte - uansett hva som skjer, sier Nygaard.

SELGE ELLER KJØPE PÅ FROSTA?

Rundreisen avsluttes i «Nord-Trøndelags Oppdal» - Meråker!

Thomas Johnsen, eiendomsmegler og avdelingsleder ved Heimdal Eiendomsmeglings lokaler i Stjørdal, har hjulpet folk med å oppfylle sine eiendomsdrømmer i over 20 år. Han har ansvaret for det han kaller «Nord-Trøndelags svar på Oppdal».

– Det handler mye om å finne det rette tidspunktet for et hyttesalg. Det er mye mer sesongbetont, sier Johnsen. Han forteller at Heimdal Eiendomsmegling og ikke minst han selv kjenner Meråker godt.

Thomas Johnsen, eiendomsmegler og avdelingsleder ved Heimdal Eiendomsmegling Stjørdal

– Med det tenker jeg på at avstanden er nærmere, og så er det minst like godt kjent. Her finner du oppkjørte langrennsspor og alpinbakke, pluss fantastiske muligheter for jakt og fiske, sier Johnsen. I likhet med Oppdal, så merker også Johnsen at folk er villige til å strekke seg langt for hyttedrømmen i Meråker. Samtidig sier Johnsen at det er noen ting som skiller seg ut i nord.

– Vi har to forskjellige hyttefelt, som går i forskjellige retninger. I Fagerlia blir hyttene som bygges større og dyrere. Det tiltrekker seg dem som vil ha alt av fasiliteter på plass, og gjerne tilgang til skiløyper og jaktmuligheter rett i nærheten.

– Så har vi Fersdalen, det andre store feltet her, som på mange måter er en mottrend. Det er et mye mer urørt område med enklere fasiliteter, men vi ser at det fortsatt blir større etterspørsel etter hytter her, legger han til.

Han er enig med Myran Steen i Oppdal; det lønner seg å gjøre gode forberedelser før et hyttesalg. Det lønner seg også å lytte til erfarne fjellfolk.

– Folk ringer meg støtt og stadig for å høre om det er noen spennende fritidseiendommer til salgs her, så vi sitter med mange interessenter som er nysgjerrige på dette hyttemarkedet, sier Johnsen.

SELGE ELLER KJØPE I MERÅKER?

Gode hytteråd

Skal du selge hytte er det noen ting som er greit å ha i bakhodet, ifølge ekspertene fra Heimdal Eiendomsmegling.

– Det er mange som ønsker seg hytte, men det er ikke noe folk må ha. Selv om etterspørselen er stor, kan det i noen sammenhenger ta lengre tid å få solgt hytta enn det ville ha gjort å få solgt en leilighet i Trondheim. Mange er ofte på jakt etter fritidseiendommer som ligger et stykke unna hjemmet sitt.

Derfor pleier Heimdal Eiendomsmegling å kjøre fellesvisninger i helgene, da folk har tid. I tillegg har de selvsagt også private visninger.

– Vi er opptatt av å ta vare på interessentene på en god måte. Og vi gjør bestandig det lille ekstra for at folk skal få best mulig pris for sin fritidseiendom, sier Liberg.

– Hvis du skal selge eller kjøpe hytte, er det bare å ta kontakt med oss for en uformell prat. Sammen skal vi finne gode løsninger, legger han til avslutningsvis.

Selge hytte Kjøpe hytte
Fritidseiendom til salgs

Andre artikler