Boligmarkedet normaliserer seg

Dette betyr det for deg som skal kjøpe og selge bolig.

Denne saken ble først publisert av Adresseavisen Brand Studio

Etter noen år med en enorm vekst, tyder det meste på at boligmarkedet er i ferd med å normalisere seg. Til tross for at prisveksten får seg en forventet brems, vil det fortsatt lønne seg å kjøpe bolig på lang sikt, mener ekspertene.

Vi møter administrerende direktør Jon Sigve Bang og eiendomsmegler Linda Midtlyng i Heimdal Eiendomsmegler på Rosten i Trondheim.

Kalenderåret 2022 begynner å nærme seg slutten, og duoen har følgende dom over boligåret i Trøndelag så langt:

– Boligåret 2022 har vært preget av lavere tilbud enn noen gang før. Det har bidratt til at boligene har blitt solgt veldig fort til en god pris – i stor grad. Det lavere tilbudet gjør også at det er færre omsetninger sammenlignet med fjoråret, oppsummerer de.

Men hvordan blir det fremover med økte renter?

3 HO h Cyhmu

Administrerende direktør Jon Sigve Bang og eiendomsmegler Linda Midtlyng i Heimdal Eiendomsmegling.

Boligmarkedet er alltid i endring

Siden pandemien i 2020 har pilene pekt én vei – oppover. Men med blant annet en økende rente, dyrere strøm og uroligheter i Europa, er det kanskje lett å tenke at det nå kan gå den andre veien.

Bang og Midtlyng vil beskrive den nåværende tilstanden i boligmarkedet som en forventet endringsfase. De forteller at de siste årene i boligmarkedet har vært intense, og at det nå begynner å nærme seg en normalsituasjon.

R Q Ib Zk B Nb Q

– Hvis det er noe som heter en «normalsituasjon» i boligmarkedet, sier Bang og utdyper:

– Boligmarkedet er alltid i endring. Det har alltid vært en opptur, utflating eller en svak nedtur. Slik har det vært de siste 30 årene i Norge, og slik kommer det nok til å fortsette fremover.

Heimdal Eiendomsmegling håper at rentehevingen har en effekt og at prisveksten avtar.

– Vi tenker at det er nødvendig. Vi er avhengig av at prisene er på et fornuftig nivå, hvis ikke blir fallhøyden veldig stor. Boligmarkedet skal være forutsigbart, og ikke en ren økonomisk fest, sier Bang.

" Det har alltid vært en opptur, utflating eller en svak nedtur. Slik har det vært de siste 30 årene i Norge, og slik kommer det nok til å fortsette fremover. "

JON SIGVE BANG, HEIMDAL EIENDOMSMEGLING

– Vi har hatt for lav rente

Banksjef i MelhusBanken, Ragnar Torland, er også av den oppfatning at det fremdeles er trygt å kjøpe og selge bolig i dagens marked.

E0fm Y Wqc3

Banksjef i MelhusBanken, Ragnar Torland.

– Norges Bank sier at boligprisene skal ned tre prosent. Det er en relativt liten nedgang, og vi råder fremdeles til å kjøpe og selge bolig etter langsiktig behov. Vi har et normalt marked, så da bør behovet for å bo være avgjørende når man tar disse beslutningene, sier Torland.

Han peker på at Norges Bank satte ned renten under pandemien fordi de fryktet at den norske økonomien ville bremse opp.

– Men for de aller fleste kom ikke denne krisen, og mange fikk heller bedre økonomi. Samtidig har det vært trøbbel med varer internasjonalt som har gjort at prisene nå går kraftig opp, og det er her rentehevingen kommer inn. For å stoppe prisøkningen må folk få litt dårligere råd, slik at vi ikke kjøper så mye som før.

­– Effekten vi ser nå, kommer av at vi har hatt for lav rente tidligere, legger han til.

W P Lf Q6kb26

Når det gjelder boliglånet til folk flest, skal de fleste være i stand til å betale den på tross av rentehevingen, mye takket være bankenes kredittvurdering samt Boliglånsforskriften.

– Den forhindrer oss i å utnytte den økonomiske friheten i tider med lav rente, slik at vi ikke låner mer enn fem ganger vår egen inntekt. Det blir testet om låntaker vil tåle en renteøkning på fem prosent, forklarer Torland og legger til;

– Er du usikker på om økonomien din tåler renteøkningene som skjer nå, er det beste rådet å ta kontakt med banken for å se på avdragene og finne gode løsninger sammen.

B vs7co8bo

Et normalt marked

Det har som nevnt vært gode tider i boligmarkedet lenge, men til tross for høyere renter, så tror ikke Bang og Midtlyng at vi kommer til å se et kraftig fall nå.

– Mange forventer at det skal komme en nedtur etter en slik eksplosiv vekst. Det kommer svingninger, men de som har sittet på gjerdet og venter på en tydelig dupp i markedet, tror jeg blir skuffet. Vi snakker her om en utflating og en normalisering, oppsummerer Bang og fortsetter;

– Det er vanskelig å spå fremtiden, men hvis vi ser i et treårsperspektiv vil jeg tro at alle som har kjøpt en bolig i dag har gjort en veldig god investering.

Det er heller ikke dårligere tider for salg av bolig, forsikrer eiendomsmeglerne.

E Wi Lgch NF

100% Salgsgaranti

– Vi i Heimdal Eiendomsmegling tilbyr også salgsgaranti. Det vil si at hvis vi imot alle odds ikke skulle klare å få solgt din bolig, så får du heller ingen regning i postkassa i etterkant. Vi gjør alt for at du som skal selge bolig skal få en god og trygg opplevelse, avslutter Midtlyng.