Dette bør du se etter før, under og etter visning!

Visningen er ditt første møte med ditt nye hjem. Det er viktig at du bruker tiden godt, slik at du oppdager forhold ved boligen som i ettertid kan medføre problemer etter at du har bodd der en stund. Her får du gode tips til hva du bør se etter før, under og etter visningen.

Hva skal du se etter på visning?

Visningen er ditt første møte med ditt nye hjem. Det er viktig at du bruker tiden godt, slik at du oppdager forhold ved boligen som i ettertid kan medføre problemer etter at du har bodd der en stund. Her får du gode tips til hva du bør se etter før, under og etter visningen.

Tips før visningen- styr følelsene og kom forberedt

Forberedelse til visningen bør starte i god tid før visningen starter. Lag deg gjerne en liste over hvilke elementer som må være til stede for at du skal legge inn et bud. Det er ofte slik at vi blir lett revet med og fascinert over detaljer som kanskje ikke i utgangspunktet var viktig for oss. Så oppdager vi etter en tid at boligen kanskje ikke var så funksjonell for oss som vi i utgangspunktet trodde. Vi tar nemlig beslutninger med følelsene våre. Med litt tankearbeid i forkant kan du styre følelsene litt bedre når du kommer på visning og unngå å bli lett revet med.

Gå nøye gjennom prospektet og bli kjent med boligen!

Det er også viktig at du laster ned prospektet før du går på visning. Les gjennom prospektet nøye slik at du kan danne deg et bilde av boligens tilstand, reguleringsmessige forhold ved boligen og andre forhold som er av betydning. Prospektet skal gi deg objektiv informasjon av boligen som er av betydning for handelen. Prospektet ser alltid lekkert og forlokkende ut. Det er laget slik at du skal få lyst til å kjøpe boligen. Selv om bildene er flotte er de ikke minst viktige også etter at du kommer hjem fra visningen. De hjelper deg å huske boligen slik den var, hvordan du kan møblere, utsikten osv. Det kan tenkes at du trenger ekstra informasjon om boligen for å se om den passer for deg og dine behov. Skriv det derfor ned og spør eiendomsmegleren eller selgeren om dette når du er på visningen.

Dette bør du se etter- ikke vær redd for å spørre

Visningen varer gjerne en time. Bruk denne tiden godt, og vær gjerne på visningen så lenge den varer. En bolighandel er den største investeringen du gjør i livet, så ta den tiden du trenger. Vi som eiendomsmeglere opplever alt for ofte at interessentene bruker alt for lite tid på visning og går derfor kanskje glipp av verdifull informasjon.

Vær systematisk på visningen. Start gjerne utendørs og dann deg et bilde av beliggenheten. Det er ikke dumt å sjekke kompasset for å se hvor du har morgensola og ettermiddagssola. Gjør deg gjerne opp et bilde over snøforholdene i området og hvordan evt. hagen er å hanskes med om sommeren. Se deg også godt om i nabolaget. Er det ledige tomter eller store eplehager rett foran eiendommen du se på kan det tenkes at noen i nabolaget går med utbyggingsplaner, som kan komme i konflikt med den boligen du ser på. Spør megler og eier om dette, det er ofte lurt.

Spør eiendomsmegler og eventuelt selger hvis du er i tvil om noe!

Gå grundig gjennom alle rom

Når du kommer inn i huset ta en runde i oppholdsrommene først. Gå gjennom rom for rom. Start med å se på taket, vegger og deretter gulv. Er veggene tynne og vinduene gamle bør du gjøre deg noen tanker om energiforbruk og eventuelt etterisolering av boligen. Kanskje er det på tide å skifte vinduene også? Hvis du vil se inne i skap eller garderober bør du spørre selgeren om det spesielt. Se etter gjenstander du er usikker på om medfølger i handelen eller ikke. Er du usikker så spør gjerne.

Våtrommene bør du bruke litt ekstra tid på. Selv om tilstandsrapporten skal gi utfyllende informasjon er det ikke bestandig at badet i den forfatning du selv kunne tenke deg. Kjøkkenet bør du også bruke litt ekstra tid på. Det er ikke uhøflig å ta en kikk under vasken for å se om vann og avløp er ok.

Husk loftet!

Når du er ferdig med oppholdsrommene står kjeller og loft for tur. Er det kryploft, så ta umaken med å klatre opp for å se. En lommelykt er ofte lurt å ha med seg når du skal se på disse rommene. Et det antydning til at det har vært fukt i taket eller langs pipa? Dette trenger ikke være farlig, men greit å se det selv. I kjelleren må du se etter fuktmerker eller saltutslag. Merk deg hvor disse er slik at du kan spørre om dette etterpå.

Mange boliger har i dag avanserte tekniske installasjoner. For oss legfolk er det vanskelig å danne seg et bilde av i hvilken stand disse er i. Spør eiendomsmegler og evt. selger hvis du er i tvil.

Når den grundige eksamineringen av boligen er ferdig må du spandere på deg en stund i stua eller kjøkkenet å kjenne på stemningen i boligen. Lukk øynene, pust godt inn, og kjenn etter. Hvis magefølelsen nå er god skal du skrive deg opp på visningslisten. Husk at visningslisten er et viktig hjelpemiddel for megleren i jobben med å gi deg informasjon om bud og budgivningen på boligen. Ikke vær redd for å skrive deg opp her. Det er verre om du virkelig hadde lyst til å by på boligen og så ble den solgt til noen andre uten at du visste om at det pågikk en budrunde.

Etter visningen- gå gjennom boligen og kjenn på magefølelsen

Når du kommer hjem er det viktig at du leser igjennom prospektet på nytt. Kanskje har du noen løse tråder? Vi anbefaler at du dagen etter tar en telefon til takstmannen slik at du får et balansert bilde av tilstanden på boligen. Ta også gjerne en telefon til kommunen om planer i nærområdet. Det kan være lurt også ringe megler får å få svar på de andre spørsmålene du har. Er du veldig i tvil om forhold ved boligens tekniske tilstand kan du også be om en separat visning der du tar med deg en takstmann.

Nå har du gjennomgått boligen på en god måte og skaffet deg relevant informasjon om alle forhold ved boligen. Er magefølelsen fremdeles god? Hvis svaret er ja og du har finansiering er det bare å legge inn et bud på eiendommen!

Lykke til!

Er du på utkikk etter drømmeboligen? Se alle våre boliger til salgs her!

Andre artikler


Hjem til salgs