Hvordan få drømmeboligen til å bli din!

Du står på visningen og tenker.. dette er drømmeboligen! Her vil jeg bo!

Dette skal bli min havn der jeg kan komme hjem og puste ut etter lange arbeidsdager. Eller ha lange late dager der jeg skal kose meg. Kanskje ser du potensialet. Litt oppussing her så blir denne boligen veldig «meg». Hvordan skal jeg klare å få denne boligen til å bli min..?

Det er aller første du bør gjøre er å ta kontakt med bankrådgiveren din! Vi anbefaler deg at du gjør dette i god tid før du begynner å dra på visninger. Ta en grundig analyse av økonomien din sammen med bankrådgiveren din. Hvor mye kan du låne? Hvor mye vil du låne? Bli til slutt enig med banken om en grense for hvor mye du kan by. Den grensen er det viktig at du holder deg innenfor. I verste fall risikerer du å stå med et bud som banken ikke vil være med å finansiere.

Ta en grundig analyse av økonomien din sammen med banken. Hvor mye kan du låne? Hvor mye vil du låne?

Dette må du vite om å legge inn bud!

Reglene for budgivning i Norge kommer fra avtaleloven fra 1918. Når du har lagt inn et bud er dette bindende for deg helt til utløpet av akseptfristen. Hvis selgere avslår budet ditt er det ikke lenger bindende for deg. Det samme gjelder hvis han ikke svarer deg innen fristen. Når selger forhåpentligvis aksepterer budet ditt er handelen juridisk bindende for dere begge. Det er ingen angrefrist for kjøp av eiendom.

Vi eiendomsmeglere har også et regelverk å forholde oss til når det gjelder budgivning. Dette regelverket er der for at vi skal kunne dokumentere og kvalitetssikre budgivningen. Det er viktig at du opplever budprosessen som ryddig og trygg. Megleren din kan ikke formidle bud fra deg som ikke er fremsatt skriftlig. Du skal også sende med bilde av legitimasjon med en signatur. Budskjemaene har felt for dette slik at du husker på det som trengs av opplysninger. For at megleren din skal kunne formidle budet til selger må budet ha en akseptfrist til minimum klokken 12:00 neste virkedag etter visningsdagen.

Regelverket sørger for at du skal oppleve budprosessen som ryddig og trygg!

Hvilken strategi skal du bruke for å få tilslaget?

Aller først må du sørge for at megler har din kontaktinformasjon. Legg igjen fyldig opplysning på visningslisten, både e-mail, telefonnummer og mobiltelefonnummer. Du må også fortelle megleren at du er interessert. På den måten kan megleren holde deg orientert om utviklingen i budrunden. Megleren plikter å holde alle interessenter orientert om status i budrunden.

Om du skal by en lav sum eller en høy sum finnes det ingen fasit på. Det samme gjelder om du skal være den første som byr eller vente å se det litt an. Her må du rett og slett prøve deg frem. Vår erfaring er imidlertid at det ikke er noen ulempe å være den første som legger inn bud på eiendommen. Da har du kontroll på budgivningen og utviklingen i budrunden.

Når du skal legge inn bud på en eiendom fyller du ut budskjemaet som ligger i salgsoppgaven. I dette budskjemaet skal du gi opplysninger om bankkontakten din. Si fra til han eller henne at du er i ferd med å by på eiendommen. Før også inn ønsker overtagelsesdato på eiendommen. Hvis du ønsker å stille noen betingelser ved kjøpet kan du gjøre dette i form av forbehold. Vær konkret i disse tilfellene. Er du usikker, ikke nøl med å ta kontakt med megleren, så hjelper han deg med å utforme forbeholdene slik at de blir tydelige og ivaretar dine interesser. Vær oppmerksom på forbehold i budet ditt kan gjøre budet ditt mindre attraktivt som selger å akseptere.

Budgivning bilde

– Ikke sitt på gjerdet og vent å se om andre byr. Ta kontrollen!

Nå kan budskjemaet sendes til megleren!

Når du har fylt inn alle opplysningene i budskjemaet sender du dette til megleren. Det kan sendes på e-mail, telefaks eller som et bilde i en MMS. Straks du har sendt det registreres opplysningene inn i en budjournal slik at megleren kan dokumentere alt som skjedde i budrunden.

Om du ønsker å høyne budet ditt skal dette også gjøres skriftlig. Byr du på en bolig som vi i Heimdal Eiendomsmegling AS har for salg er dette veldig enkelt. Du snakker med megler som etterpå sender deg en SMS, og som du svarer på med "Ja". Dermed har du høynet budet ditt. Du må også huske på å sette en ny budfrist for budforhøyelsen. Gi megleren en frist på i hvert fall 30 minutter på budforhøyelsen. Megleren har mange forhold han skal ta hensyn til ved en budforhøyelse. Selgeren må også få tid på seg til å tenke seg godt om før bud aksepteres eller avslås. Vår erfaring er at i de aller fleste tilfeller er tiden din venn og på din side under budprosessen.

Vi meglere vet hvor nervepirrende en slik prosess kan være. Den fattige trøsten er at det er like nervepirrende både for selgeren også. Vår rolle som megler er å ivareta både kjøpers og selgers interesser i en budrunde. Bruk gjerne oss meglere som rådgiver under budprosessen.

Bruk megleren som rådgiver underveis i budprosessen!

Hva skal du ikke gjøre i en budprosess

Ikke sitt på gjerdet og vent å se om andre byr. Plutselig kommer det et bud fra en annen som blir akseptert før du får snudd deg. Det er kjedelig.

Ikke vær anonym på visning slik at selger ikke får varslet deg om mulige bud. Det er en dårlig strategi å prøve å komme inn helt på slutten uten at megler vet at du er interessert. Da kan drømmeboligen ofte være solgt.

Ikke gå direkte til selger med bud. Selgeren har valgt megler for å administrere og kvalitetssikre budrunden, og opplever det som vanskelig når det kommer et bud på trappa som megler ikke er involvert i.

Lykke til med budgivningen!

Andre artikler


Hjem til salgs